ISMERTETŐ

Kedves tanulók, tanárok, szakemberek!

 

,,Ezt a hegesztésről szóló tankönyvet Önöknek, Nektek szántuk nagy szakmai szeretettel! Mi, mint szerzők negyven, és harminc éves hegesztési szakértői hazai- és nemzetközi tapasztalattal rendelkezünk. Hegesztési világkiállítások, olimpiák rendszeres látogatói, résztvevői vagyunk, folyamatosan figyeljük szakmánk újdonságait, a legjobb fejlesztéseket, technológiákat. Szinte az összes jelentős hegesztőáram-forrás-gyártónál személyesen jártunk Amerikától, Németországon, Dánián át Karcagig. Több, mint 10 000, az EN ISO 9606 szabvány szerinti hegesztő minősítő vizsgáztatáson, az EN ISO 15614 szerinti technológiai vizsgán, és számtalan üzemalkalmassági tanúsításon (MSZ EN ISO 3834-2, EN ISO 1090) vettünk részt.

 

A könyvben meghivatkozzuk a hegesztésben leggyakrabban használt EN ISO szabványokat, techno-lógiákat és újdonságokat a gyakorlatból kiindulva az elméleti tudásig. Ezeket az ismereteket adjuk át színesen, többségében saját fotókkal illusztrálva. Nagy köszönet a magyar, és nemzetközi cégeknek, és hegesztő szakembereiknek a segítségért!

 

Nem titkolt célunk a hegesztő szakma még jobb megismertetése, megszerettetése! A hegesztés „MŰVÉSZET”. Jól képzett hegesztőkre, gépkezelőkre mindig szükség lesz, nagyon keresett szakma ez, jó kereseti lehetőséggel. A kiváló magyar termékek hegesztései mellett, a világ számos országában is öregbítik hírnevünket szakembereink. Csak néhány példa, olyan termékekre, szerkezetekre, amelyeket magyar hegesztők, hegesztőmérnökök bevonásával gyártottak:

 

‒ Bayern München Allianz Aréna; Ferrari hegesztett alumínium szerkezetek;
‒ Claas kombájnok, mezőgazdasági gépek; csővezetékek Kuvaittól Németországig;
‒ svájci gyógyszergyárak tartályai; vietnámi papírgyár felépítése;
‒ amerikai hullámvasutak stb.

 

A hagyományos hegesztési technológiák mellett ízelítőt adunk a „modern világból”: automata- és robot-hegesztésből, nálunk alig- vagy egyáltalán nem ismert volframelektródákból, áramforrások kiválasztási lehetőségeiből, új eljárásokból stb. Ezekkel bővebben a könyv folytatásában foglalkozunk.

 

Úgy írtuk ezt a könyvet, hogy szakkönyvként használható legyen minden érdeklődő számára.

Sikeres és eredményes tanulást, majd szép szakmai sikereket kívánunk minden olvasónak!

 

Szabó Andrea
okleveles gépészmérnök,
nemzetközi hegesztőmérnök (EWE, IWE),

 

Heinrich Rezső
okleveles hegesztő műszaki szakember,
nemzetközi hegesztő technológus (EWT, IWT),
nemzetközi hegesztőmester
(EWP, IWP) “